Середа, 08.05.2024, 23:53

null   Зміївська районна рада         null
Головна | RSS
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Модератор форуму: Гапон  
Форум » Оголошення ДПІ » Оголошення ДПІ » Податок на нерухомість не «зачепить» більшість українців
Податок на нерухомість не «зачепить» більшість українців
ЗмиевскаяГНИДата: Понеділок, 28.01.2013, 18:53 | Повідомлення # 1
Генералісимус
Група: Користувачі
Повідомлень: 8420
Репутація: 0
З 1 січня 2013 року запроваджується податок на нерухоме майно. Про те, чого чекати від нового збору та хто і скільки сплачуватиме з нового року – в інтерв’ю з начальником відділу оподаткування фізичних осіб ДПІ у Зміївському районі Вітою Поченяєвою.
- Віта Олександрівна, хто саме сплачує податок на нерухомість у 2013 році?
- Слід зазначити, що запровадження податку на нерухоме майно передбачено Податковим кодексом України, його справляння регламентується ст. 265 Податкового кодексу. Платниками податку на нерухомість є власники житлової нерухомості, як фізичні, так і юридичні особи, в тому числі нерезиденти.
- Це значить, що всі без виключення повинні його платити?
- Ні, оскільки Податковим кодексом передбачено пільги для фізичних осіб. Так, якщо у власності громадянина є квартира житловою площею до 120 квадратних метрів або будинок до 250 «квадратів», то він податок не сплачує взагалі. Оподатковуватись буде площа, яка перевищує 120 і 250 «квадратів» квартири та будинку відповідно. Тобто, якщо, наприклад фізична особа має квартиру житловою площею в 140 кв.м., то оподатковуватиметься лише 20 кв.м., а 120 — пільгуються.
Крім того, не оподатковуються садові та дачні будинки, нерухомість, яка належить багатодітним та прийомним сім’ям, які виховують 3-х та більше дітей.
Але, слід звернути увагу, що скористатися пільгою можна 1 раз на рік і тільки до одного обєкта нерухомості.
– А якщо людина є власником декількох квартир чи будинків, то за яких умов зобов’язана сплачувати податок на нерухомість?
На один із об’єктів нерухомості, як було зазначено вище надається пільга. Інший – буде оподатковуватись у повному обсязі.
Наприклад, якщо у власності фізичної особи є 2 квартири площею по 50 кв.м, то пільга застовуватиметься до однієї з них, а інша оподатковуватиметься за встановленими ставками.
– Які саме ставки встановлені для цього податку?
- Що стосується ставок податку, то кожного для населеного пункту вона визначається окремо. Яку саме встановити — сільські, селищні або міські ради вирішують самостійно, та все ж існує гранична межа. Для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв. метрів, та житлових будинків, житлова площа яких не перевищує 500 кв. метрів, – не більше 1% від розміру мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня звітного року. Для квартир, з житловою площею більше 240 кв. м, і житлових будинків більше 500 кв. м, ставка податку становить 2,7% розміру мінімальної зарплати. Саме в таких розмірах затверджені ставки по Зміївському району.
Нагадаю, Законом про державний бюджет України на 2013 рік затверджено розмір мінімальної заробітної плати – 1147 гривень.
- Яким чином відбуватиметься визначення суми податку?
- Податок обчислюють органи державної податкової служби та до 1 липня звітного року надсилають платникам податку податкове повідомлення-рішення про суму податку, що підлягає сплаті, та платіжні реквізити. А сплатити потрібно буде протягом 60 календарних днів з дня отримання такого повідомлення.
Необхідні для розрахунку податку відомості податкова служба отримає від органів державної реєстрації прав на нерухоме майно, а також органів, що здійснюють реєстрацію місця проживання фізичних осіб, які зобов'язані до 15 квітня надати відповідну інформацію.
Крім того, кожен громадянин може звернутися в податкову службу з правоустановчими документами на нерухоме майно з метою правильного визначення сум податку.
- Де можна з’ясувати всі моменти щодо сплати податку на нерухомість?
- при ДПС України відкрита спеціальна безкоштовна телефонна консультаційна лінія за номером 0-800-501-007. Позвонивши за даним номером ви зможете отримати необхідну для вас консультацію. Можна також звертатись до Центру обслуговування платників податків ДПІ у Зміївському районі особисто або за телефонами 3-25-28, 3-47-65.
 
Форум » Оголошення ДПІ » Оголошення ДПІ » Податок на нерухомість не «зачепить» більшість українців
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz